Какъв матрак да изберем при болки в ставите

Какъв матрак да изберем при болки в ставите

Човек прекарва повече от 25 % от времето си в сън. Спането на неудобен матрак може да причини болки или да влоши общото състояние на долната част на гърба. Липсата на добра поддръжка от страна на матрака засилва неправилната поза по време на сън, напряга мускулите около гръбначния стълб и допринася за болки в кръста.

Матрак, който осигурява едновременно комфорт и опора за гърба помага за намаляване на болките в кръста, и позволява на структурите на гръбначния стълб наистина да си починат и да се възстановят през нощта.
С огромното разнообразие от матраци на пазара, избора на подходящ матрак може да бъде трудно. Следните практически насоки са предназначени да помогнат на пациенти с болки в кръста да изберат най-добрият матрак за опора на гърба и комфортен сън.

Личните предпочитания в крайна сметка определят кой е най-добрият матрак. Не съществува универсален матрак, който работи перфектно за всички хора с болки в кръста. Всеки матрак, който помага за сън без болка и скованост е най-добрият матрак за този индивид. Пациенти с болки в гърба трябва да изберат матрак, който отговаря на техните стандарти за комфорт, поддръжка и добър сън през нощта. Важен фактор, който може да повлияе върху индивидуалните предпочитания за матраци, легла и конфигурации за спане е конкретно заболяване на човек. Например:

Пациенти с болка от остеоартрит (артроза) на фасетни стави (фасетните ставички свързват прешлените и позволяват движение помежду им (огъване и усукване)) могат да предпочетат да спят на една страна със свити колене (в положението на плода). Това помага за отваряне на фасетните стави на гръбначния стълб и облекчаване на съответното налягане. Алтернативно положение е спане в полулегнало състояние или на регулируемо легло, което позволява на главата и коленете да бъдат на по-високо положение, за да може да се облекчи натиска върху фасетните стави.

Пациенти с болка от дегенеративни заболявания на диска (дискова херния, остеохондроза, гръбначна нестабилност, спондилолистеза, сколиоза може да предпочитат да спят по корем, тъй като това може да облекчи натиска върху мястото на диска. Пациентите могат да се чувстват най-комфортно, използвайки относително твърд матрак и поставяне на плоска възглавница под стомаха и бедрата, които могат допълнително да намалят стреса върху долната част на гърба.

Хора с болка от стеноза (стеснение) на гръбначния стълб може да предпочитат да спят на една страна със свити колене (в положението на плода). Това помага за облекчаване на натиска върху нервните окончания. Спането в полулегнало състояние или на регулируемо легло, което позволява на главата и коленете, да бъдат по-високо, също може да облекчи натиска върху нерва.

Пациенти, които имат възпаление на бурсата на бедрата могат да бъдат особено чувствителни към болка от матрак, който е прекалено твърд. Ако матракът е твърде твърд, добре е да се постави топ матрак, който да омекоти и да намали болката.
Пациенти с болки тазобедренните стави, които спят на една страна, обикновено могат да намерят облекчаване на болката, като поставят възглавница между коленете си. Това намалява стреса на срещуположната става.
Може да разгледате предложенията ни от водещ български производител ТУК.

 27 ноем. 2015

Още новини

Ползите за здравето от използване на "стоящи" бюра

Когато за първи път прочетох за ефектите от седенето върху здравето, бях шокиран. Седенето по няколко часа на ден повишава риска от смъртност независимо от това дали тренирате или не. Като осъзнат по отношение на ...

Остра болка в рамото - лечение

Болките в рамото са често срещани при двата пола в различна възраст, с по-голяма честота при жените. Болките в рамото могат да бъдат остри, стрелкащи, по-често приглушени. Засилват се при леко натоварване като правят ...