Как да избера най-добрият матрак за мен

Как да избера най-добрият матрак за мен

Първо добрият нощен сън зависи от много различни фактори - комфорт, ниво на стрес, стайна температура, но за да имате качествен сън, вие трябва да започнете с избор на матрак, той е основен градивен елемент за спокоен сън. В момента на пазара има огромен избор на матраци, но кой е най-добрия за мен?

Преди да започнете с обиколка по магазините трябва да знаете, че матракът трябва да поддържа тялото в неутрална, нормална позиция, такава, в която гръбнакът заема естествената си извивка, дупето, петите, раменете и главата се поддържат в правилна позиция.
Ако матракът е прекалено твърд основните опорни точки на натиск ще се разцентроват, а ако е прекалено мек, тези точки на натиск, няма да бъдат подкрепени по подходящ начин. И в двата варианта ще имате болки на сутринта.

Ставате ли сутрин от леглото с болки в кръста и в продължение на 15-20 мин. не можете да се оттървете от болката това означава, че матракът е неподходящ за вас.
Индивидуалното предпочитание е може би най-важният фактор при определяне на най-добрият матрак за всеки човек.

Като цяло повечето хора предпочитат по-твърд матрак, който дава на гръбначния стълб по-голяма поддръжка. Въпреки че няма абсолютна подкрепа на това твърдение полезно е матрака да поддържа гръбначния стълб по време на сън. Смята се, че един матрак трябва да осигури подкрепа на гръбначния стълб във всички точки (по естествените извивки на гръбнака), и поддръжка на гръбначния стълб в същото положение на тялото, както при правилна поза.


Важно е да се знае, че ако матракът е твърд може да причини болки в точките на натиск, като например бурсит на бедрата. Пациенти, които имат възпаление на бурсата на бедрата могат да бъдат особено чувствителни към болки от матрак, който е прекалено твърд. Хора, които спят на една страна могат да усетят болки в бедрата и раменете при използване на по-твърд матрак. По-твърдите матраци са по-удобни за хора спящи по гръб.
Правилото за избор на матрак гласи, добър матрак е този, който помага на човек да спи, така че да се събужда отпочинал, освежен, зареден, без болка и скованост, е най-добрият матрак за този индивид.

 3 дек. 2015

Още новини

Ползите за здравето от използване на "стоящи" бюра

Когато за първи път прочетох за ефектите от седенето върху здравето, бях шокиран. Седенето по няколко часа на ден повишава риска от смъртност независимо от това дали тренирате или не. Като осъзнат по отношение на ...

Остра болка в рамото - лечение

Болките в рамото са често срещани при двата пола в различна възраст, с по-голяма честота при жените. Болките в рамото могат да бъдат остри, стрелкащи, по-често приглушени. Засилват се при леко натоварване като правят ...